Rühmatöö retsensioon

Valisin retsenseerimiseks rühmakaaslaste töö, mis käsitles robootikat kirurgias. Töö vormiste poole pealt on üldmulje korrektne, pealkirjad tunduvad peatükkidega sobivalt kooskõlas. Lisaks ilusale viitamisele jääb diagonaalis läbi lugedes mulje nagu tegemist olekski päris Wikipeedia lehega.

Lugedes tööd põhjalikumalt, siis see on äärmiselt sisutihe ning päris palju on tavainimesele võõraid meditsiinilisi väljendeid. Mõned leiab viidete artiklites üles, teisi fraase pidi lisaks otsima, et lõigu sõnumist aru saada aga see käib õppeprotsessi juurde 🙂

Mulle meeldis esitatud tasakaal tehnoloogia ja seda kasutavate inimeste vahel. Töö algab rohkete näidetega kuidas robootika areng on hüppeliselt viinud kirurgiavaldkonda edasi, aidanud tõsta ravi edukuse tõenäosust jne. Seejärel on toodud välja, millised on olnud mured skaleeritavusega ja kirurgide väljaõppega. Selle töö lugemise järel mu austus kirurgide kui tippspetsialistide vastu tõusis veelgi. Lisaks sellele, et nende eriala väljaõpe kestab pikki aastaid ja on raske, siis lisaks peavad nad oma oskusi ja teadmisi rakendama pädevate robotioperaatoritena. Samuti oli üllatav osa usaldamatus tehnika vastu – ilmselt vähem tehnikateadlikes ringides ei pruugita uusi lahendusi avasüli vastu võtta, eriti kui see nõuab lisa väljaõpet.

Isiklikust huvist oleks rohkem lugenud ka turvalisusest kuna see on medtech valdkonnas viimastel teemades saanud valusaid õppetunde.

Laias laastus põnev ja teistsugune teema ning sattusin üsna kiiresti viidetes leiduvate artiklite pöörisesse.


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started