Vabavara võidukäik = autoriõiguste lõpp? (nädal 10)

Lugedes Eben Mogleni artiklit Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright, siis üldjoontes ei tunne, et tegemist oleks 1999.aasta kirjutisega – mõningate eranditega muidugi.

Laias laastus on paljud kirjutatud osad tänagi relevantsed, lihtsalt aja jooksul kujunenud nüansirohkemaks. Kuna internet ei ole veel nii vana, siis ilmselt paljud, kes olid 99.aastal tarkvaramaailmas toimetamas, teevad seda tõenäoliselt ka täna. See tähendab, et nad on pikalt ise oma põhimõtete ja soovide järgi trendide suuniseid loonud. Artiklis on hästi välja toodud soov hoida vabavara, et valdkond saaks areneda, asjaarmastajad saaksid õppida ning ühiselt panustada arengusse. Tänaselgi päeval on näiteks lisaks Linuxile Postgres tugeva kogukonna loonud. Näiteks on neil vabavara hoidmiseks head eeskirjad, rutiinne ülevaade ja aktiivne kogukond, kes panustab süsteemiadministreerimise paremasse arengusse.

Kuigi toona oli sihiks saavutada nö anarhia ja kaotada/vähendada autoriõigusi, siis päris sinna me ei ole tänaseks jõudnud ning ilmselt ei jõua ka. Seda arusaadavatel põhjustel, eeskätt konkurentsieelis. Kuid vabavara tehnoloogiad on andnud suure hüppe edasi, sest kogukond on tulnud kokku ja hoidnud seda töös. Praegu on erinevaid litsentse, mis määratlevad ka vabavarade kasutamise ja muutmise piiri ning seda erinevate osapoolte kaitsmiseks.


Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started